Op onlinehulp-apps.be vind je niet alleen apps die je moet installeren op tablet of smartphone (die je in appstores vindt). Je vindt hier ook websites, wearables, platforms, enz.
De focus ligt op apps of websites rond welzijn en geestelijke gezondheid.
Elke app of website moet het behouden of verbeteren van welzijn of geestelijke gezondheid van de gebruiker voorop stellen.
Apps die als medisch hulpmiddel kunnen ingezet worden, nemen we niet op in onlinehulp-apps.be. Deze apps moeten immers aan specifieke kwaliteitseisen beantwoorden. Daarvoor is de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid verantwoordelijk. Deze apps kan je vinden op mHealthBelgium.
Websites waar privé- of groepspraktijken van de aanbieders centraal staan, nemen we ook niet op. Daarvoor verwijzen we naar andere platformen:
Voor apps die vooral ingezet worden op scholen en in klassen, verwijzen we naar Klascement
Elke app of website wordt gescreend op 9 criteria die te maken hebben met die centrale vragen:
‘Helder’ betekent dat de app of website expliciet als doel heeft om jouw welzijn of geestelijke gezondheid te behouden of verbeteren. Ook de doelgroep van en de contactmogelijkheden via de app of website zijn duidelijk.
‘Toegankelijk’ betekent dat de app of website gebruiksvriendelijk is en weinig technische drempels heeft. Het is ook duidelijk wat de kostprijs van de app is.
‘Betrouwbaar’ betekent dat achter de app of website een organisatie met relevante ervaring zit. De onlinetool werkt vlot en is gemaakt op basis van wetenschappelijke info en/of praktijkkennis. Deze app of website geeft ook duidelijke info over gebruik met respect voor je privacy. Zo nodig kan je daar iemand over aanspreken.
Meer info vind je in dit screeningskader