Met de balkmetafoor kan je je eigen draagkracht, kwetsbaarheden en stressoren visueel voorstellen om zo op zoek te gaan naar een gezond evenwicht.
In enkele stappen maak je een voorstelling van je eigen draagkracht (=je balk). Je brengt ook je kwetsbare plek (= je knoop in de balk) en de stressoren die je ervaart aan op de figuur. Vervolgens toont de figuur wat er kan gebeuren als je balk overbelast wordt. De volgende stap is het op zoek gaan naar wat voor jou de lijm (=eerste hulp) is en de steunpilaren (kunnen) zijn en hoe de druk kan verminderen.
Mensen met een psychische kwetsbaarheid of psychische klachten. Bij uitbreiding iedereen want ieders draagkracht is onderhevig aan stressoren en kwetsbaarheden
In kaart brengen of je in evenwicht bent. Zonder stressoren door het leven gaan is een utopie. Nagaan of je te veel stressoren hebt en/of bekijken hoe je er op een andere manier mee verder kan is zinvoller.
Je kan op zoek gaan naar een gezond evenwicht door je eigen dragkracht, kwetsbaarheden en stressoren visueel voor te stellen in meerdere stappen:
Je kan je eigen “balk” bewaren op je computer of afdrukken. Als je een ‘balk’ hebt opgeslagen op je eigen computer, kan je er later ook aan verder werken.
‘Hoe het werkt’ verduidelijkt hoe je een balkmetafoor opbouwt. Het filmpje is hierbij een hulpmiddel.
In ‘Toepassingsgebieden’ worden het doel en de betekenis van de metafoor duidelijk uitgelegd. Enkele voorbeelden werken hierbij inspirerend.
Klik op de afbeeldingen om te vergroten.
‘Helder’ heeft drie betekenissen:
Deze app of website is hierop gescreend en is OK.
‘Toegankelijk’ heeft drie betekenissen:
Deze app of website is hierop gescreend en is OK.
‘Betrouwbaar’ heeft drie betekenissen:
Deze app of website is hierop gescreend en is OK.
Het is niet evident om apps of websites in je begeleidingspraktijk te integreren. Inspirerend materiaal hiervoor vind je in de mediatheek van www.onlinehulp-vlaanderen.be.
In deze video (zonder geluid) wordt de werking van de balkmetafoor uitgelegd: