Als psychologisch-consulent-in-opleiding van de opleiding Toegepaste Psychologie aan HoWest, bied ik jullie graag een overzicht aan van apps en websites die het Referentiecentrum voor Autisme van het UZ Gent gebruikt.
Ik selecteerde de belangrijkste apps en websites, gericht op de (ouders van) kinderen en jongeren met ontwikkelingsstoornissen, met extra aandacht op Autisme Spectrum Stoornis (ASS).
Op de dienst RCA wordt gekeken naar het kind of de jongere en hun context, in al hun facetten. Zo heeft elke casus te maken met een of meerdere ontwikkelingsstoornis(sen), maar wordt pas op het einde van de rit beslist of het kind of de jongere al dan niet ASS heeft. Vaak worden ook andere ontwikkelingsstoornissen vastgesteld en wordt ASS soms ook niet gediagnostiseerd.
De dienst RCA biedt diagnostiek of coordinatie, wat dat exact betekend kan u vinden op de website van het UZ Gent RCA.
Na een traject binnen het RCA worden de cliënten dikwijls doorgestuurd naar enkele organisaties. Omdat de organisaties die het RCA op uw doorverwijsbrief niet de enige organisaties zijn, worden hier nog enkele apps en websites opgelijst.
Kinderen en jongeren met (een vermoeden van) ASS, weten vaak niet wat de diagnose exact inhoudt. Ook ouders hebben kunnen vele vragen hebben over de diagnose en 'wat nu' gaat gebeuren. Via deze apps en websites wordt duidelijk wat ASS exact is en hoe ASS zich bij u(w kind) uit kan uitten.
Op Autisme Chat kan je terecht met vragen of zorgen over jezelf of over iemand anders met (een vermoeden van) autisme. Je krijgt een luisterend oor, info, advies en ondersteuning.
Je kan er anoniem en gratis terecht voor een chatgesprek met professionele begeleiders van de thuisbegeleidingsdiensten van de Liga Autisme Vlaanderen.
Uit ervaring weten we dat mensen met ASS het vaak moeilijker vinden om in sociale interactie hulp te vragen. De drempel kan verlagend werken wanneer hulp vragen via een online tool, zoals via chats kan. Hieronder staan enkele chats opgelijst waar jij als jongere (met ASS) jouw verhaal kan doen of advies kan vragen. Er zijn enkele algemene chats voor iedereen en enkele gespecialiseerde chats voor specifieke onderwerpen, aarzel niet om contact op te nemen met hen. Zij zijn er voor jou.
Als (ouder van) iemand met ASS zijn er enkele voordelen die u kunt aanvragen. Zo kan u bijvoorbeeld een sociaal tarief aanvragen voor uw facturen, krijgt u financiële voordelen op enkele uitjes of kan u goedkopere reisabonnementen aanvragen. Alles over de voordelen waar u(w kind) recht op heeft kan u vinden op deze website.
Buiten de online hulp-apps die hierboven staan, zijn er nog talloze organisaties die jou en jouw context te raad kunnen staan. Maak gebruik van deze websites om jouw netwerk uit te breiden en websites en organisaties te leren kennen. Vraag de hulp die je verdient, want hulp vragen, valt niet te beklagen.
CAW bundelt veel info over ‘algemeen welzijn’ en alle informatie over de Centra Algemeen Welzijnswerk. Je vindt er terug waar je terecht kunt met al je vragen, rond welke thema’s en hoe het CAW dan precies kan helpen (informatie, advies of ondersteuning, maar ook begeleiding, opvang of crisishulp).